FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu Rize'de sel - Milliyet /Lazuri.Com

Rize'de sel

Heyelan bir aileyi yuttu

Rize'de sel, heyelana neden oldu. Çamlıhemşin'de bir evin kayan toprağın altında kalması sonucunda aynı aileden 4 kişi can verdi

Çamlıhemşin 22.08.2005Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çayırdüzü köyünde sel sularının etkisiyle meydana gelen heyelanın sürükleyerek parçaladığı ahşap evde bulunan 4 kişi öldü. İlçe merkezinde heyelan sonucu 12 araç toprak ve taşların altında kalarak hurdaya döndü. Çamlıhemşin ve Çayeli ilçelerinde önceki gün öğleden sonra başlayan ve üç saat süren yağış sel felaketine neden oldu.

Sel bölgede bulunan üç dereyi taşırdı. Heyelan tehlikesinin yaşandığı bazı evler boşaltıldı. Çamlıhemşin ilçesinde de etkisini gösteren şiddetli yağış dört kişinin ölümüne neden oldu. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Çayırdüzü köyünde yağış nedeniyle yumuşayarak kayan toprağın altında kalan bir evdeki 4 kişi öldü. Fırtına Deresi kenarında bulunan Çamlıhemşin Belediyesi önünde bulunan 4 grayder ile aralarında belediye makam otomobilinin bulunduğu çok sayıda araç da selin getirdiği moloz yığınları altında ezildi.

Çamlıhemşin 22.08.2005Cesetleri köylüler çıkardı
Çayırdüzü köyünde, Ayşe Kuyumcu'ya (50) ait yamaçta bulunan ev önceki gün saat 23.30 sıralarında kayan toprak kütlesinin altında kaldı. Evde bulunan Ayşe Kuyumcu, oğlu Mustafa (25) ve kızı Zeynep (18) ile eltisi Meral Kuyumcu, yerle bir olan evin enkazı altında kalarak can verdi. Cesetleri, yağışın dün sabah kesilmesinin ardından kurtarma çalışması başlatan köylüler çıkardı.

'Kaçmaya çalışmışlar'
4 çocuk annesi Ayşe Kuyumcu ve ailesinin İstanbul'da oturduğu, yaz aylarında köye geldiği belirtildi. Kuyumcu'nun diğer 2 çocuğu ile eşinin olay sırasında İstanbul'da bulunduğu kaydedildi.
Köylülerden Osman Özkurt, "Gürültü duyduk ama ne olduğunu anlamadık. Yağış kesilince toprağın yuttuğu evde hemen çalışmaya giriştik ve cesetleri bulduk. Cesetler, dış kapının önündeydi. Herhalde toprak kayması olacağını anlayıp kaçmaya çalışmışlar" dedi.

Çamlıhemşin 22.08.2005Yollar açılmaya başlandı
Rize Valisi Enver Salihoğlu, dünkü yağış sonucu trafiğe kapanan Rize'nin Ardeşen-Çamlıhemşin, Pazar-Hemşin, Çayeli-Kaptanpaşa ve Güneysu-Gürgen-Başköy yolları, büyük oranda ulaşıma açıldığını söyledi. Kapalı köy kollarında çalışmalar sürüyor. Zil Kale Mevkii'nde yolun tahrip olması sonucu mahsur kalan işçilere de ulaşıldı. İşçilerin iyi olduğu açıklandı.
Rize'nin Ardeşen ilçesinin Sırt yaylasında mahsur kaldığı bildirilen 500 kişi ile Çamlıhemşin'de tedbir amaçlı olarak okullarda ve Hemşin'de İlçe Jandarma Komutanlığı'nda misafir edilen vatandaşların evlerine dönmelerinin sağlandığı bildirildi. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, Yozgat ve Rize'de meydana gelen sel afeti ve heyelan hakkında bilgi verildi.
Buna göre, 20 Ağustos Cumartesi günü Yozgat'ın Çadırardıç beldesinde meydana gelen yoğun yağış sonucu Hacıağa deresinin taşması nedeniyle Şemse Deniz (12), Süleyman Sağ (12) ve Ayşe Deniz (35) hayatını kaybetti. Tarım İl Müdürlüğü, sel afeti nedeniyle zarar gören tarım arazilerinde zarar tespit çalışmalarına başladı.

'Toprak ana unutmaz'
Heyelanı değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit ise şu yorumu yaptı: "Sebep, yeşil örtünün tahribinden başka bir şey değil. Ne bu afetlerde hayatını kaybedenlerin, ne de akıp giden canlı, verimli topraklarımızın telafisi mümkün. Toprak yoksa, sellerden bizi koruyacak yeşil örtü yok demektir. Doğa ve toprak ana kendisine yapılanları unutmaz ve intikam alır. Yaşanan bu acı, ormanlarımızı kaçak ve kontrolsüz şekilde tahrip edenlere, ettirenlere, ormandan tarla açanlara, üzerinde yapılaşma gerçekleştirenlere ve bunlara göz yumanlara ders olmalıdır."

Milliyet

   

 
Copyright © 2002-2020 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.