FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu BASIN AÇIKLAMAS(Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu - 13.07.2007) / Lazuri.Com
 

 

BASIN AÇIKLAMASI
(Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu - 13.07.2007)

FINDIKLI'DA RAHMETLİ AVUKAT CİHAN EREN'NİN EŞİ ve ÇOCUKLARININ AÇTIĞI DAVADA, 20 AY SONRA TEKRAR BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILACAK.

Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize Fındıklı geçişinin deniz dolgusu ile yapılmasına karşı yürüttüğü mücadele ile ilgili olarak kamuoyunda tanınan ve iki yıl önce Fındıklı Aksu Sahili ile ilgili yapılacak keşiften iki gün önce uğradığı silahlı saldırıdan kurtulamayarak hayatını kaybeden avukat Cihan EREN' nin eşi ve çocukları ile Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek Cihan Eren'nin mücadelesini sürdürüyor.

Cihan Eren'nin ölümünden sonra, daha önce III.derece sit alanı olarak ilan edilen Fındıklı Aksu sahili hakkındaki sit kararı, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Trabzon Bölge Koruma Kurulu tarafından kaldırılmış ve bu karar dayanay yapılarak önce Fındıklı Belediyesi tarafından onaylanan imar planları Trabzon İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği halde aynı plan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk ÖZAK tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde onaylanarak yol inşaatı tekrar başlatılmış ve Aksu Sahili kayalar ile doldurularak yok edilmiş idi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak tarafından dolgu planlarının "resen" onaylanması üzerine, rahmetli Avukat Cihan Eren'nin eşi Müzeyyen Eren ve çocukları ile Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek ve Aksu Mahallesi sakinleri tarafından Aralık 2005 yılında yürütmeyi durdurma talepli olarak imar planların iptali için Danıştay'da açılan davada, önce Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma talebi ret edilmiş, yapılan itiraz üzerine İdari Dava Daireleri Kurulu bilirkişi incelemesinden sonra yürütmeyi durdurma kararı verilmesi şeklinde 6.Dairenin kararını bozmuş idi. Yol inşaatı bir taraftan devam ederken davanın açılmasından yirmi ay sonra, Bilirkişi incelemesi kararının verilip bilirkişi incelemesi için talep edilen 7000 YTL nin Danıştay hesaplarına yatırılmasından dokuz ay sonra, 16.07.2007 tarihinde saat 10 da Fındıklı Aksu'da ODTÜ'si öğretim üyeleri Prof.Dr.Ayhan İnal, Doç.Dr. Baykan Günay ve Dr. Osman Acar tarafından, imar planlarının Kıyı Kanununa, Anayasaya, şehircilik ilke ve prensiplerine aykırı olduğu iddiası ile açılan davada keşif incelemesi yapılacaktır.

Yürütmeyi durdurma talepli açılmasına ve dolan denizin tekrar eski haline getirilmesinin çok zor olmasına karşın, Aralık 2005 de açılan dava çok yavaş ilerlemiş, adeta yol inşaatının bitmesi beklenilmiştir. Sonunda davanın açılmasından yirmi ay ve bilirkişi ücretinin yatırılmasından dokuz ay sonra, Aksu sahilinde yapılacak inceleme bu alanda yapılan dördüncü bilirkişi incelemesi olacaktır. Bu arada geçen sürede, Aksu Sahili kayalar ile dodurularak yok edilmiştir.

Bu inceleme sonrasında Bayındırlık Bakanı Faruk Özak tarafından resen onaylanan planların hukuka ve kamu yararına olup olmadığı konusunda Danıştay nihai kararı verecektir. Bu kararın yasaların ve kamu yararının gerektirdiği şekilde oluşacağını ümit ediyoruz. Hukuk geç de olsa doğru kararı verecek ve önceden ilan edilmiş doğal sit kararının kaldırılması gibi çarpık ve zorlama kararlar ile Fındıklı sahillerinin yok edilmesine karşı hayatı pahasına direnen Cihan Eren'nin haklılığı bir kere daha kanıtlanacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğü hazırladığı keşif raporlarında, Aksu Sahili'nden dolgu ile yapılacak deniz geçişinin 33 milyon dolara mal olacağını söylemesine karşın, bu konuda yapılan bilgi edinme başvurularına cevap vermeyerek, deniz dolgusu ile yapılan yolun ne kadara mal olduğunu gizlemeye çalışmaktadır. Fındıklı geçişinin de bir parçası olduğu 77 Km uzunluğundaki Çayeli-Hopa yolunun ilk keşif bedeli ile gerçekleşen maliyeti arasındaki oran, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün deniz dolgusu ile yapılan Fındıklı geçişinin maliyetini neden saklamaya çalıştığını anlamamız için fikir verecektir. 77 Km uzunluğundaki Çayeli-Hopa yolu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasındaki rakamlara göre 270 milyon dolara ihale edilmiş ve yapılan keşif artışları ile maliyeti bir milyar doları bulmuştur. Evet yanlış okumadınız. Üstelik de henüz inşaat tam olarak bitmemiştir. Karayolları Genel Müdürlüğünü kara geçkisi ile aynı fiyata mal olacağı şeklinde sunulan Fındıklı Deniz Geçişkisinin ne kadara mol olduğunu açıklamaya çağırıyoruz. Fındıklı'da paha biçilmez sahillerin yok olması, ölçülemez sosyal fayda maliyetlerinin oluşması yanısıra, doğrudan ne kadar milyon doların ilaveten denize gömülmüştür. Neden Fındıklı geçişi ile ilgili yapılan harcamalar, böyle bir bilginin özel olarak hesaplanması gerekir şeklinde inandırıcı olmayan ve gerçekdışı gerekçeler ile gizlenmeye çalışılmaktadır. Benzer şekilde Arhavi'de yapılan ve denizde 100 dekardan çok alan elde edilmesi ile sonuçlanan dolgular kaça mal olmuştur. Çayeli-Hopa yolunun hükümetin Kuzey Irak'a girmeme sözünü vermesine neden olacak hibe kredi düzeyine, yani bir milyar dolara ulaşmasında bu dolguların payı ne kadardır. Bu konularda Karayolları Genel Müdürlüğü'nden açıklama bekliyoruz.

Çayeli-Hopa arasındaki 77 kilometre yol, ucuz denilen, kamulaştırma masrafı yok denilen, deniz dolgusu şeklinde yapılarak, bazı yerlerde 50 kilometreden kaya taşınarak, Kardeniz'in güzel vadileri Arhavi Çifteköprü vadisinde olduğu gibi yok edilerek, tam bir milyar dolara mal olmuştur. Standartları otoyol standartlarının çok altında iki şeritli ve bölünmüş yol standardında olan yolun kilometre maliyeti ise dünyada en zor coğrafyalardaki üç şeritli otoyol maliyetlerini aşarak 13 milyon dolara ulaşmıştır.Karayollarının "içeriden geçecek yolun maliyeti deniz dolgusunun beş katı olacaktır" şeklindeki açıklamalarına karşın, olmasını talep ettiğimiz şekilde yapılan ve Başbakan'nın Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışını yapmayı tercih ettiği 27 km. uzunluğundaki Bolaman-Perşembe bölümünde kilometre başına maliyet de aynı miktardır.

Değerli bilimadamlarının vereceği rapor ve Danıştay'ın kararı, Karadeniz Sahil Yolu'nda nasıl bir soygun yapıldığı ve kamu kaynaklarının nasıl talan edildiği açısından da önemli bir karar olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Karadeniz Sahillerini Koruma Platformu
Sözcü:
Hasan Sıtkı ÖZKAZANÇ (hs_ozkazanc@yahoo.com)

Lazuri.Com / 13.07.2007



..

HORON & TULUM
Horon ve Tulum Kursu

Lazca Kurs
Lazuri Doviguram

KAZIM KOYUNCU (DVD)
Sarkilarla Geçtim Aranizdan - Kazim Için Bir Film

KARAKUTU

   

 
Copyright © 2002-2020 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.