FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu ALIN SiZE SU !!! / Evrensel - 17.03.2009 / Lazuri.Com
 

Alın size su!

Eylem Lodos - Erkan Araz
Evrensel - İstanbul
17.03.2009

Günlerdir hazırlıkları yapılan 5. Dünya Su Forumu dün İstanbul’da başladı. İstanbul’un tanıtıldığı filmin de gösterildiği Foruma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte geldi. Gül, salona Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile birlikte girdi.
İçeride Forumun açılış toplantısı yapılırken dışarıda ise protesto vardı. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu üyeleri basın açıklaması yapmak isteyince polis müdahale etti. Polis müdahalesi sonrasında 26 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar polis otobüslerinde şiddette maruz kaldı.

DEVLET BAŞKANLARI DA KATILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliği yaptığı Foruma Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere 11 ülkenin devlet başkanı, 150’den fazla ülkeden bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Forumun açılış oturumunda konuşan Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, foruma 180’i aşkın ülkeden temsilcilerin katıldığını söyledi.

SUYU PAYLAŞMAK GEREK
Suya erişimin ve ulaşmanın yolunun uzun olduğunu belirten Fauchon, "Kolay su döneminin geçmişte kaldığını artık bilmeliyiz. Bütün ülkeler su konusunda üzerlerine düşeni yapmalı. Suyun iyileştirilmesi için gerekli olanları sağlayacak köprüyü aşalım" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da şehirlerin başta su olmak üzere doğal kaynaklarının hızla tükenmekte olduğunu belirtti.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise 21. yüzyılda dünyanın su vizyonunun konuşulduğu adresin İstanbul olmasının anlamlı bir tercih olduğunu söyledi. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını kaydeden Eroğlu, İstanbulluların asırlardır su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. İstanbul’un 1950’li yıllardan itibaren büyük göç almaya başladığını ifade eden Eroğlu, "Sonrasında su sıkıntısı had safhaya ulaşmıştır. Yapılan çalışmalarla 7 adet baraj inşa edilmiş, yüzlerce yeni tesis İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur. Forumun çölün sessiz dilinin sesi, Afrika kıtasının susuzluk derdinin çare olması için bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canlıların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" diye konuştu.

SU YAŞAMDIR
Öte yandan Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu tarafından protesto edildi.
Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu’na Halkevleri, Öğrenci Kolektifi ve Halk Cephesi de destek verdi. Platform üyesi yaklaşık 200 kişi Beyoğlu Adliyesi önünde bir araya gelirken, ‘Su yaşamdır yaşamlarımız satılık değil’ pankartını açan platform üyelerine diğer ülke temsilcileri de destek verdi. Yurtdışından gelen ve boyunlarında forum için akretide olduklarını gösteren kartlar bulunan bazı yabancı katılımcılar ‘Water is Life’ (su yaşamdır) şeklinde slogan attı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ
Kongre Merkezine yürümek isteyen platform üyelerine çevik kuvvet izin vermezken platform üyeleri burada basın açıklaması yaptı. Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına açıklama yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, su formunun tanıtımlarının yapıldığı pankartların şehrin tüm anaarterlerine asıldığına dikkat çekerek, bu çağrıların ve tanıtımların gerisinde suyun piyasa malı haline getirilmesi olduğunu vurguladı. Dinçöz buna kanıt olarak da evlere takılmaya başlanan ‘kontörlü su sayaçlarını’ gösterdi. Basın açıklaması yapmak için seçtikleri yerin bir tesadüf olmadığını söyleyen Dinçöz, "Suyun ticaretini yapmak ve halkı bu suçuna ortak etmek için ülkeleri dolaşan Dünya Su Formu, bu sefer de Sütlüce’deki eski mezbahayı mekan edinmiştir. Eskiden hayvanların boğazlandığı bu yerde şimdi de ölüm fermanının imzalanması amaçlanmaktadır" dedi.
Basın açıklamasından sonra Halkevleri üyeleri kongre merkezinin önüne yürümek isteyince polis müdahalesi ile karşılaştılar. Polis müdahalesi sonrasında aralarında Munzur Koruma Kurulu Başkanı Hasan Şen, Eğitim Sen 3 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Oğuz Bozkuş’un da aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı. Polisin tazyikli su ve biber gazı kullandığı olaylarda, panzerden tazyikli su sıkılırken eylemcilere, ‘Alın size su’ demesi dikkat çekti. Gözaltına alınanlar polis araçlarında şiddete maruz kalırken, çatışmalar Okmeydanı’nın ara sokaklarına kadar devam etti.
(İstanbul/EVRENSEL)


Önlemlerin ‘su’yunu çıkardılar
DÜNYA Su Forumu’na ev sahipliği yapacak İstanbul’da vatandaşları bir hafta boyunca trafik çilesi bekliyor.
İstanbul, ‘5. Dünya Su Forumu ve Devlet Başkanları Zirvesi’ nedeniyle 16-22 Mart tarihleri arasında 14 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak. Zirve süresince İstanbul’da vapur seferlerinde kesintiler yaşanacak, Galata Köprüsü’nde balık tutmak yasaklanacak, ana güzergahlarda trafik yavaşlatılacak.

20 BİN KİŞİ KATILACAK
Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki foruma, 14 devlet ve hükümet başkanı ile 65 bakanın da aralarında bulunduğu toplam 20 bin kişi katılıyor. Zirve nedeniyle, 4 bin teknik ve hizmet elamanı ile 4 bin de güvenlik görevi sağlayacak polis görev yapacak.

ÖNCELİK DENİZ YOLUNDA
Devlet ve hükümet başkanlarının ulaşımı için büyük ölçüde deniz yolu kullanılacak. Bu nedenle Galata Köprüsü üzerindeki balıkçılara bu süre zarfında izin verilmeyecek. Köprü başlarında polis nöbet tutacak.

VAPUR SEFERLERİ AKSAYACAK
İDO Genel Müdürlüğü’nün Beşiktaş, Kabataş, Karaköy, Eminönü, Sirkeci iskelelerine sefer yapan vapur ve deniz otobüsleri ile Harem-Kabataş seferini yapan arabalı vapur ve Beşiktaş, Kabataş, Karaköy, Eminönü ve Sirkeci iskelelerine sefer yapan vapurların seferlerinde kısa süreli gecikmeler olacak.
 


İÇERİDE DE PROTESTO VARDI
Su forumunun yapıldığı salonda da protesto vardı. Uluslararası Nehirler (International Rivers) Aktivistleri Ann Katherine Schneider ve Payal Parikh, açılış toplantısı sırasında çevreye zarar veren barajları protesto ettiler. "Daha fazla çevreye zarar veren barajlar istemiyoruz" pankartı açan aktivistler gözaltına alındı. Protestoculara gözaltı sırasında, salonda bulunan katılımcılar da alkışlarla destek verdi.

Alternatif Su Forumu’ndan yapılan açıklamada gözaltılar kınandı. Alternatif Su Forumu’nun katılımcılarından olan Uluslararası Nehirler aktivistlerinin derhal serbest bırakılması istendi.
 


Ticari şov eleştirisi
İSTANBUL’un ev sahipliğinde düzenlenen ve ‘dünyanın en büyük su etkinliği’ olarak nitelendirilen "5. Dünya Su Forumu", eleştiri ve tepkilere de neden oldu. The Guardian gazetesi, Forum’a katılma maliyeti ile de ilgili yakınmaların olduğunu belirtilirken, "Türk vize kısıtlamaları ve 280 sterlin tutarındaki bir giriş ücreti, yoksul ülkelerin delegelerinin foruma katılmasını imkansız hale getirdi" denildi.

Gazetenin, Türkiye Muhabiri Robert Tait imzalı haberinde siyasi liderler, uzmanlar ve aktivistlerin dünya su kıtlığını önlemeyi amaçlayan "Dünya Su Forumu" toplantılarına katılacağını ancak Forum’u eleştirenlerin "kâr peşinde koşan ve özelleştirmeleri teşvik eden çokuluslu şirketler için bir cephe" olarak ilan ettiğine dikkat çekti.

Forumun dünyanın en ünlü su yollarından biri olan Boğaz manzaralı Haliç kenarında yapıldığına işaret edildiği haberde Dünya Su Konseyi Başkanı Ger Bergkamp’ın ‘Dünyadaki su durumu iyi yönde gitmiyor’ sözlerine de yer verdi.

Küresel ekonomik daralmanın toplantılarda görüşülecek konuların önemini daha da artırdığının belirtildiği haberde Forumda uluslararası kredideki sıkışmanın kalkınmakta olan ülkelerin su projelerine verdiği zarara vurgu yapılacağı kaydedildi. Forumu eleştirenlerin görüşlerine de yer verilen haberde Mavi Gezegen Projesi Kurucusu Maude Barlow’un, "Bir BM etkinliği gibi düzenlendi ancak değil. Esasen büyük su şirketlerinin organize ettiği büyük bir ticaret şovu. Sudan bir insan hakkı olarak söz edilmeyecek" sözlerini aktardı.

ALTERNATİF FORUM
Forum’u eleştirenlerin su sorununa kamu çözümlerinin teşvik edilmesi amacıyla Bilgi Üniversitesi’nde alternatif bir forum düzenlediğine dikkat çeken gazete, Konsey’in, Dünya Bankası’nın yardımı ile su maliyetini yükselten, gelişmekte olan dünyadaki su kıtlığını daha da ağırlaştıran projelere öncülük yaptığı eleştirilerine yer verdi. Gazete ayrıca, merkezi ABD’de bulunan Gıda ve Su İzleme Örgütü’nden Wenonah Hauter’in, "Bu forum çok iki yüzlü. Eğer düzenleyiciler ciddi olsa, delegeler, bedava girer ve ulaşılması çok zor olan bir kentte yapılmazdı" iddialarını da yansıttı. (ANKARA) 


TEMA: SU ZENGİNİ DEĞİLİZ
FORUMA izleyici olarak katılan TEMA Vakfı, suyun paha biçilmez bir miras olduğunu belirtti. TEMA, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "DSİ verilerine göre Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama 112 milyar metreküptür. Kişi başına düşen yıllık 1652 metreküp su miktarına göre ülkemiz, su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır.

TEMA, suyu paha biçilemez doğal bir miras olarak tanımlamakta ve suyun kamu tarafından ‘güvenli içme suyu’, katlanılabilir maliyet’, ‘adil sunum’, ‘verimli ve sürdürülebilir’ tüketim anlayışına dayalı olarak sağlanması gerektiğine inanmaktadır.

Üstelik küresel iklim değişikliği, dünyadaki su rejimini değiştirmekte, çok kıt olan su varlığının doğru, verimli ve adil şekilde paylaşımında yeni stratejiler ve uyum sürecinin belirlenmesini zorunu kılmaktadır." (İSTANBUL) 


Polis şiddeti protesto edildi
İstanbul’da yapılan su formunu protesto edenlere yapılan saldırı sırasında polis plastik mermi, cop, biber gazı ve tazyikli su kullandı. Polisin müdahalesi sonucunda 26 gözaltı olurken gözaltına alınanlardan birinin beyin tramvası geçirdiği, bir kişinin de kaburgalarından ve ciğerlerinden rahatsızlandı belirtildi. Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Kadri Kılıcı’nın ise sırtına plastik mermi isabet etti. KESK konuyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu polis şiddetini kınamak için TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tores Dinçöz, polisin kendi vatandaşlarına biber gazı, cop ve plastik mermiyi reva gördüğünü söyledi.

‘BARIŞÇIL EYLEME POLİS ŞİDDETİ’
Platformun basın açıklamasına yurt dışından gelen ve polis şiddetine tanık olan yabancılarda katıldı. Polis şiddetini kınayan Kevin Rebeck konuyla ilgili yaptığı açıklamada Dünya Su Forumunun gaddarlık ve baskıyla başladığını vurgulayarak tanık olduğu polis şiddetini şu sözlerle anlattı: "Dünya Su Forumu’nun yapıldığı binanın dışında gerçekleştirilen barışçıl protesto, polis şiddeti ve baskıyla karşılandı." Rebeck, gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Polis şiddetini kınayanlardan biri de Birleşmiş Milletlerde Su konusunda başkan yardımcılığı yapan Maude Barlow oldu. Şimdiye bütün su forumlarına katıldığını belirten Barlow, "Su forumu dünya halkları adına konuşma yetkisine sahip değil"dedi. (İSTANBUL)

Kaynak: Evrensel.Net - 17.03.2009

Lazuri.Com / 18.03.2009



..

HORON & TULUM
Horon ve Tulum Kursu

Lazca Kurs
Lazuri Doviguram

KAZIM KOYUNCU (DVD)
Sarkilarla Geçtim Aranizdan - Kazim Için Bir Film

KARAKUTU

   

 
Copyright © 2002-2020 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.