FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu Popüler Kültür ve Temel Manipülasyonu / Mehmedali Barış Beşli / Lazuri.Com
 

Popüler Kültür ve “Temel” Manipülasyonu


Mehmedali Barış Beşli

Arkadaşım söylemese 23 Haziran 04 çarşamba tarihli Birgün'ün en arka sayfasında yer alan “Hamsinin Temel'le Buluştuğu Şehir: Pazar” alt başlıklı yazıyı okuma şansım (Yoksa talihsizliğim mi demeliydim?) olmayacaktı.

Günü şöyle memleketimin bir köşesini tanıtan keyifli bir yazı ile bitireyim şu yazıyı okumadan yatmayayım diye düşünürken, kendimi tadım kaçmış bu yazıyı yazarken buldum. Öncelikle belirteyim bu yazıyı başka bir gazetede okusaydım bu kadar üstüne düşmez, güler geçerdim. Ama söz konusu gazete Birgün olunca bu yazıyı yazmayı görev bildim.

Bir söz vardır “Sezar'ın hakkı Sezar'a İsa'nınki İsa'ya.” diye. Bu minvalde köşenin başlığı güzel bir başlık: “Sevmek Tanımakla Başlar”. Doğru söze ne denir! Ancak “Hamsinin Temel'le Buluştuğu Şehir” tanımlaması ilk elden yazıyı yazan Polatlılı arkadaşın popüler kültüre ve onun vazettiklerine teslimiyetinin ifadesidir. Bu “Temelleştirme” ki siz bunu “kişiliksizleştirme” ya da “tek tipleştirme” diye okuyabilirsiniz 90'lı yıllarda Güner Ümit gibi dönemin “medyatik” isimleri tarafından ayyuka çıkarılmış, popüler kültürün temsilcisi olan geri kalan medya da bu ucuz, aşağılayıcı, egemen mizah anlayışının destekçisi olmuştur. Hiç merak edip baktınız mı en basitinden örneğin Artvin, Rize ve dahi Trabzon'da en çok kullanılan isimlere. Bakmadınızsa ben söyleyeyim. Söz konusu bu illerde en çok kullanılan erkek isimleri Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Murat ve Hasan'dır. Fikir vermesi açısından bu illerde en çok kullanılan kadın isimlerini de söyleyeyim: Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Asiye, Havva, Elif[1]. Bu bağlamda “Temel” ve “Fadime”dayatması popüler kültürün ve dahil olduğu sistemin bir kodlamasıdır. Reddedilmelidir.Yazıda bir başka dikkat çekici nokta da Helenlerden, Gürcülerden, Ermenilerden ve hatta ve hatta Doğu Karadeniz'de varlık göstermiş oldukları tarafımıza malum olmamış Keltlerden bahsedilirken Pazar'ın nüfusunun çoğunluğunu oluşturtan Lazlardan bahsedilmemiş olmasıdır. Söyler misiniz Polatlılı arkadaş bir yerleşim yerini tanıtırken o yerleşimin otokton halkından ve o otokton halkın dili olan Lazcadan bahsetmemek nasıl bir anlayıştır? Bu TRT zihniyeti neye hizmet eder? TRT'nin anadillerde yayın sürecini takip edenler Lazcanın son anda yayın programından çıkarıldığının farkında olmalılar. Yeri gelmişken belirtmek isterim, 28 Haziran pazartesi günü Ankara'da TRT'ye müracaatla yetkililerle görüşüp Lazca yayın talebinde bulunacağız ve TRT'nin Lazca yayından vazgeçmesine neden olduğu ileri sürülen istihbarat rapor ya da raporlarının kamuoyuna açıklanmasını talep edeceğiz.Pazar'ın yemek kültürü tanıtılırken de “Hamsinin deyim yerindeyse baklavası bile yapılıyor.” iddiası abartılıdır. Bu da popüler kültürün bir kodlamasıdır. Hamsi esas olarak tava, buğulama, sebzeli hamsi, hamsili ekmek olarak dört şekilde tüketilir. “Bölgede Temel fıkralarının sevildiği ve halkın gelişen olayları  Temel'e mal ederek fıkralaştırmaları” tespiti de farazidir. Yukarıda da söylediğim gibi bu da bir popüler kültür yanılsamasıdır.Neyse ki Pazar Belediye başkanı Hikmet Hatırnaz gerçekçi ve ümit verici açıklamalarıyla Atina'nın emin ellerde olduğuna dair bir kanaat sahibi olmamızı sağladı. Aksi takdirde bu gece uykumuz haram olabilirdi.

Av. Mehmedali Barış Beşli 

 

Untitled Document
  Mehmedali Barış Beşli
    Türüt Laz değildir!
    ABU HAYATTIR!
    Popüler kültür ve temel manipülasyonu
    Gürcistana bir yolculuk
    Yakın tarih - Tarih sahnesindeki ilk siluet(2)

    Yakın tarih - Tarih sahnesindeki ilk siluet(1)



..

HORON & TULUM
Horon ve Tulum Kursu

Lazca Kurs
Lazuri Doviguram

KAZIM KOYUNCU (DVD)
Sarkilarla Geçtim Aranizdan - Kazim Için Bir Film

KARAKUTU

   

 
Copyright © 2002-2020 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.