FORUM KONUK DEFTERI MOVIE FLASH KLIPLER Lazca Dil Kursu Paramitepe - Hikaye ve Masallar / Ar Gurişi Mçumalepe - Bir Yüreğin Bekçileri Yazar: 3ıtaşi iskenderi ( Lazuri.Com )

AR GURİŞİ MÇUMALEPE

Ar opuûes dido bağiûu. Eşo iâireûu ki, opuûe çkar var ren do xvala ar didi baği ren. Pukirobas (purkinoras) opuûe mteli pukironi ûu do pukirepeşi şura mendra nuluûu.

Bağepes putxuûes xeleberi üvinöepe. Mutepeşi obiru do oöiüinu ordonari öumandelişen (öumanişen) limcişakis ignapeûu. Stvelis, buûüapeş doloxe dido meyva meşağuûu. Ak ûes gookroneri méxuli, gomöitaneri do loqa uşkiri, mjvaroni peri qomuri.

Mara ar oras berepe koüoibğes (koüibğes) do goşobğes üvinöepeşi yuva: Üvinöepe igzales do var oüoniktes (uüunikûes) bağapeşa.

Komoxtu stveli, eüule qinoba. Xeleri pukirobati komoxtu. Mara bağapes misa ûu, derdoni ûes bağape.

Keçkindes munûurepe, namupe woxle üvinçepek na imxorsûes. Munûurepek uimxorûes purci, pukiri do buûüape. Ûeûeli dgiûes ncaepe, muöo qinobas na renasteri.

Stveli komoxtu. Bağepes varti méxuli, varti qomuri, varti qurâeni, varti mandalina ûu.

***

BİR YÜREĞİN BEKÇİLERİ

Bir köyde çok bağ vardı. Öyle görünüyordu ki, köy hiç yok da büyük bir bağ var. İlkbaharda tamamen çiçekli idi ve çiçeklerin kokusu uzağa gidiyordu. Bağlarda neşeli kuşlar uçuşuyordu.

Onların şarkı ve cikcikleri sabahın tez vaktinden akşama kadar duyuluyordu. Sonbaharda, yaprakların içinde çok meyve doluydu. Burada idiler altınlaşmış, kızarmış ve tatlı elma, yeşil renkli erik. Fakat bir vakit çocuklar toplandılar ve kuşların yuvalarını dağıttılar.

Kuşlar gittiler ve bağa dönmediler. Sonbahar geldi, sonra kış. Sevinçli ilkbahar’da geldi. Fakat bağlar sessizdi, dertliydi bağlar. En önce kuşların yediği kurtçuklar ortaya çıkıverdiler.

Kurtçuklar tomurcuk, çiçek ve yaprakları yiyorlardı. Ağaçlar çıplak duruyorlardı. Kışın olduğu gibi. Sonbahar geldi. Bağlarda ne armut, ne erik, nede üzüm, nede mandalina vardı.

Kaynak Kitap: OÜİTXUŞENİ SUPARA - Majurani Fila- Soxumi- 1937
Mamöarale(yazar): WİÛAŞİ İSKENDERİ


Ôaramitepe

01: Ar Gurişi Cumalepe
02: Arslani do Meli
03: Bibişi Öuöulepe
04: Buâgi
05: Cadi Oxai
06: Öita Çilengiri
07: Ökimi Dostepe
08: Öuöuli
09: Doguronis
10: Fevzi do Faiüi
11: Germaşen Karûali
12: Germaşen Pukironi
13: Germaşi Nurepe
14: Guroni Mékvitura
15: Kinali Şuroni
16: Üayi Mu Ren?
17: Üoçi do Mtuti
18: Üvari do Monöva
19: Madimone
20: Mamôonu Badi
21: Mapa do Möüeşi
22: Mcaci Berxuti
23: Möima
24: Möumale
25: Mgerepek Mole...
26: Mik Mu Meçaps
27: Mjvabu
28: Motalepe
29: Mu zoôonan
30: Parpalepe
31: Puci do Mjvabu
32: Riza do Mşkirdoni
33: Ucoxinu Musafirepe
34: Xarüişi Qa
35: Otxo Lazuri Paramiti
36: Meli do Mtuti
37: Dundu Bere

   

 
Copyright © 2002-2024 Lazuri.Com | Telif Hakları saklıdır.